petek, 27. februar 2015

Sarme

Sarme tradicionalno jemo okrog novega leta, ampak kdo pravi, da so dovoljene samo takrat? 
Meni so zadišale in ker očitno s pustom nismo bili dovolj pridni in zima še vztraja, sem se odločila, da jo preženem s sarmami v stilu 'zadnja zimska požrtija', potem pa marcu naproti! ;)
Sarme sem delala prvič, ker jih je vedno delal oči. Bile so tako dobre, da najprej nisem niti pomislila na to, da lahko naredim take, kaj šele boljše. Po tiho sem ga leta opazovala, in sedaj sem pripravljena, da ga uženem v kozji rog!;) Seveda jih bom poslala v žirijo! ;) Vedno sem jih odlagala na stran tudi z mislijo, da je priprava zapletena. Priznam, da potrebuješ kar nekaj prostora, da vse to spraviš skupaj ampak ni pa nič strašnega! Pomembni sta dve stvari, dolgo kuhanje in goveja juha!
Meso z rižem sem pripravila večer prej, da sem imela potem manj dela, pa še okusi imajo čas, da se prepojijo čez noč.




Potrebuješ (cca 20 sarm [najbrž se tako napiše :/]):
500g domačega govejega mesa
120g bio riža
1 kisla zeljna glava
4 domače čebule
6 strokov domačega česna
par rezin slanine/pancete
1,5L domače goveje juhe (http://nikinakuhinjica.blogspot.com/2015/01/goveja-juha.html)
2 dl bio paradižnikove pulpe
1 žlička bio sladke paprike
bio timijan
bio majaron
bio lovorjev list
bio kumina
bio poper
sol

Priprava:
V vroči ponvi prepražiš slanino/panceto, ter dodaš dve nasekljani čebuli in tri stroke česna. Dušiš dokler ne posteklenita, dodaš meso in začiniš. Medtem napol skuhaš riž. Dodaš ga mesu, zaliješ z decilitrom juhe in skupaj dušiš, dokler tekočina ne povre. Maso ohladiš. Kislo zeljno glavo razdeliš v liste, in jim izrežeš debele dele stebla. Izbereš 20 najlepših v smislu, da so celi in veliki. Ostale pustiš ob strani. Vzameš list in ga pri steblu nadevaš z dvema zvrhanima žlicama nadeva, ki ga podolgovato oblikuješ in zaviješ. Zaključiš z zobotrebcem.
Liste ki ostanejo, narežeš. Ponoviš postopek z slanino, dvema čebulama in česnom. Ko posteklenita dodaš zelje, začiniš, zaliješ z pulpo in decilitrom juhe. Vzameš globok pekač, idealna bi bila glinena posoda. Po dnu razporediš pol narezanega zelja, nanj zložiš sarme in čez razporediš še pol narezanega zelja. Vse skupaj zaliješ z 2dl juhe, pokriješ z alu folijo in pečeš na 100°C(da nežno brbotajo) cca 3 ure. Vmes jih vsako uro zaliješ z 2dl juhe. Po treh urah jih odkriješ, in jih pečeš še dve uri, da se malce zapečejo z vrha! Ravno tako jih zalivaš z juho. 

Misli nase!
     Dober tek ti želim!
                 Nikoletka



Ni komentarjev:

Objavite komentar

Pasulj

Hitra različica dobrega starega pasulja! Potrebuješ(za dve osebi): pol domače dimljene klobase 4 stroke domačega česna 1 velika doma...