Zdaj pa zares! Si kdo predstavlja pust brez krofov? Seveda ne! :)
Mama Cveta mi je dala odličen recept za krofe, ki ji ga je dala njena mama, torej star družinski recept. Malo sem si ga drznila prirediti, za malo bolj zdravo različico!
Potrebuješ (cca 15-20 krofov):
500g bio pirine moke
1,5 dl bio ovsenega/sojinega mleka(rižev je preredek)
75g bio agavinega sirupa
4 domače rumenjake
1 domače celo jajce
40g bio margarine
pol dl ruma
lupinica ene bio limone
ščepec soli
vrečka bio suhega kvasa
palmino olje za cvrenje
bio marelična marmelada
bio vanilijev sladkor v prahu (Sonnentor)
Priprava:
V posodi zmešaš rumenjake, celo jajce, margarino, agavin sirup, toplo mleko in kvas, ter postaviš na stran da vzhaja. Medtem pirino moko preseješ v večjo posodo in soliš. Ko je kvas vzhajan, ga priliješ k moki in dodaš še rum. Vse skupaj dobro premešaš z mikserjem (zavite mešalke). Mešaš (gneteš) toliko časa, dokler testo ni mehko, voljno in se več ne prijema posode in mešalk. Postaviš ga na toplo mesto, da vzhaja. Ko je vzhajan, ga potlačiš nazaj in spet pustiš, da ponovno zraste. To ponoviš še dvakrat, torej mora biti testo 3x vzhajano.
Testo razvaljaš na debelino prsta in z modelom izrežeš kroge in ponovno vzhajaš 15-20 minut.
Olje segreješ na 180°C(temperatura je zelo pomembna za lepe in rahle krofe) in vanj previdno polagaš kroge z vzhajano stranjo navzdol. Cvrtnik pokriješ. Cvreš jih približno 3 minute (da lepo pozlatijo), nato jih odkriješ in obrneš(ne pokrivaš nazaj), ter ponovno cvreš 3 minute.
Krofe ohladiš in jih nadevaš z marmelado, ter posuješ z bio vanilijevim sladkorjem v prahu(tu žal ni bolj zdrave izbire).
Misli nase!
Dober tek ti želim!
Nikoletka
četrtek, 12. februar 2015
Naročite se na:
Objavi komentarje (Atom)
Pasulj
Hitra različica dobrega starega pasulja! Potrebuješ(za dve osebi): pol domače dimljene klobase 4 stroke domačega česna 1 velika doma...
-
Špinača! Odlična zelena zelenjava, bogata z vitamini minerali in antioksidanti. Tokrat v zelo lahki, manj mastni in veganski obliki, v do...
-
Večina pravi, da nima časa doma peči kruha vsak dan. Razumljivo!:) Sledi recept, zaradi katerega ne boste mogli nikoli več reči, da nimate č...
-
Četrtino zamrzovalnika mi zavzema domača blitva, ki jo porežem(ker potem spet naprej raste), blanširam , spakiram in zamrznem. In včasih mal...
Ni komentarjev:
Objavite komentar