sobota, 24. januar 2015

Rastlinska 'mozzarella'

Okej, spustila sem se v preučevanje veganskih sirov in s tem tudi v nov projekt, in to je moj prvi izdelek. :)
 Dokler nisem odkrila knjige Artisan Vegan Cheese avtorice Miyoko Schinner, nisem o veganskih sirih vedela nič. Poizkusila sem samo eno znamko, ki je pr nas na voljo in ni mi bila všeč, sploh pa ne na pici (zgledalo je, kot bi jo polila z voskom, in okus je bil grozen). Takrat sem se sprijaznila s svojo usodo, da nadomestka za sir pač ni. Zadnjič pa sem slučajnu brskala po You Tubu, naletela na veganski kanal in odprl se mi je nov svet (takrat sem se tudi zavedala, kako smo v Sloveniji čisto zadaj)!

 Veganski siri so zelo zanimiva in hitro narejena zadeva, ki pa potrebuje čas za zorenje. Tako kot siri iz živalskega mleka potrebujejo čas za razvijanje probiotičnih kultur, tako ga tudi veganski. V naslednjih objavah, na to temo sledi tudi nekaj več o tem, a zaenkrat ostajam pri najbolj osnovnem receptu. :)





Potrebuješ:
kavno skodelico bio sojinega jogurta 
pol kavne skodelice ekstra deviškega bio olivnega olja
1 žličko soli
pol bio limone
pol kavne skodelice vode
1 kavno skodelico bio indijskih oreščkov

6 žlic tapiokine moke
1 žlico agar-agar-ja v prahu (želatina iz alg)

1 posoda leda

Vse sestavine so pomemne. Sojin jogurt zaradi probiotične kulture, ki jo vsebuje, agar bo poskrbel za strukturo, tapioka pa vlečljivost mase in končnega sira.

Priprava:
Indijske oreščke namočiš v vodo in pustiš 24 ur. V blenderju zmešaš vse ostale sestavine (pazi limonine pečke) v homogeno zmes. Rahlo pokrito( da ima še vedno dostop zraka) pustiš vsaj 24 ur na sobni temperaturi (nabolj optimalno je 23-26°C).


Naslednji dan, precediš oreščke, jih še enkrat splakneš, streseš v bledner s pripravljeno mešanico jogurta in vse skupaj sesekljaš (v gladko zmes brez koščkov oreščkov). To prestaviš v kozico, segrevaš na nizkem ognju, dodajaš moko in agar.
Ves čas mešaš, da se zgoščuje. Ko se začne že gostiti v  zelo gosto gumijasto kepo, odstaviš. 

V veliko skledo streseš led, in dodaš vodo. Vzameš žlico za sladoled jo zmočiš in iz goste mase oblikuješ kepice/kepe in jih spustiš v hladno vodo z ledom za pol ure. Ko so ohlajene jih lahko narežeš za pico, lazanjo, sendvič. Lahko narediš majhne krogljice mozzarelle za solato... In ko se speče se lepo stopi, kot prava mozzarella in okus je neverjeten!
Za lažjo predstavo, video kmalu! ;)


Misli nase!
      Dober tek ti želim!
                 Nikoletka



Ni komentarjev:

Objavite komentar

Pasulj

Hitra različica dobrega starega pasulja! Potrebuješ(za dve osebi): pol domače dimljene klobase 4 stroke domačega česna 1 velika doma...