sobota, 29. november 2014

Peresniki Carbonara

Spaghetti alla carbonara ali po naše ''špageti po oglarsko'' seveda izvirajo iz Italije, iz kje pa drugje!:) 
Pripravljali naj bi jih oglarji, ker so bili poceni in okrepčilen obrok. Popekli so panceto, skuhali testenine, dodali sveža domača jajca, ovčji sir in veliko popra! :)
Seveda sedaj obstaja veliko različnih verzij, predvsem s sladko ter kislo smetano, parmezanom,pršutom itd...
Meni je bila seveda najbolj pri srcu original verzija. Ker mi je sedaj nedostopna, sem naredila eno svojo, s prekajeno slanino, riževo smetano in peteršiljem, ki je manj masta in veliko lažje prebavljiva!
Ker nisem imela špagetov sem uporabila riževe peresnike, ki so odlična zamenjava za navadne bele peresnike, sploh za tiste najbolj zahtevne, ki ne marajo ''polnozrnatega'' okusa, pa tudi za brezglutensko dieto so primerni! Dejansko nimajo nekega specifičnega okusa, le bolj prožni so in se ne razkuhajo tako hitro! :)




Potrebuješ (2 osebi):
50g prekajene slanine (jaz kupim rezine, ker mi na kockice narezana ni všeč)
50ml bio riževe smetane
2 domača sveža rumenjaka
peterišlj(ni v original receptu)
sol
poper
ghee maslo

200g riževih peresnikov


Priprava:
Pristaviš vodo za peresnike, ter počakaš, da zavre nato jo soliš. Medtem rezine slanine narežeš na manjše trakce, ter jih popečeš na žlički ghee masla, da lepo posteklenijo in se zapečejo. V stekleni skledi stepeš dva rumenjaka, dodaš riževo smetano, ter ohlajeno slanino. Ko se testenine kuhane jih na hitro odcediš, ter dodaš v skledo, da vročina testenin, ravno prav segreje rumenjak, da se skuha a ostane svilnat. Začiniš z velikoooooo popra in peterišljem.

P.s.: Rumenjaki naj bodo domači, ali vsaj zelo sveži, ker jih zaužiješ samo napol kuhane.

Misli nase!
    Dober tek ti želim!
            Nikoletka

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Pasulj

Hitra različica dobrega starega pasulja! Potrebuješ(za dve osebi): pol domače dimljene klobase 4 stroke domačega česna 1 velika doma...