Takoj , ko so sem dobila informacijo, da je na Cerkniški tržnici stojnica Lisine štacune so se mi zasvetile učke!:) Hitro pogledat kaj imajo. In seveda sem prišla domov s polno vrečo :)
Kupila sem domače moke iz Brinčevega kmečkega mlina in sicer črno pšenično moko, ječmenovo in ovseno.
Ječmenovo moko sem izredno pogrešala saj jo je včasih imela doma moja stara mama, ampak odkar ječemena več ne pridelujeta je nisem nikjer dobila. Je krasna za peko saj ni zahtevna ali težka, je pa zelo hranilna, ima veliko vitamina E, ki je naravni antioksidant in veliko vlaknin, pa tudi okusna je zelo.
Ovseno se pa tako ali tako zelo težko dobi, razen če imaš mlinček in jo doma zmelješ iz kosmičev.
Nisem mogla, da nebi probala nekaj 'spackat'! :)
Potrebuješ:
100g domače črne moke
100g domače ovsene moke
100g domače ječmenove moke
150ml tople vode
četrtk kocke kvasa
1 žličko soli
1 žlico olja
Priprava:
V 150ml tople vode nadrobiš četrtk kocke kvasa in pustiš na toplem, da vzhaja. Moke natehtaš v posodo jih dobro premešaš in soliš. V sredini narediš jamico, vanjo vliješ žlico olja in vzhajan kvas z vodo. Vse skupaj dobro premešaš(z žlico ali mikserjem). Nato vsaj 10 min ročno gneteš in dodajaš moko, če je testo premokro. Vzhajaš 30 min na toplem.
Testo razdeliš v 4 različne dele(lahko tudi več za manjše kajzerice), jih oblikuješ v bombetke in po vrhu zarežeš. Pustiš vzhajati še 20 min, nato pečeš 15-20 min na 180°C.
Misli nase!
Dober tek ti želim!
Nikoletka
četrtek, 11. december 2014
Naročite se na:
Objavi komentarje (Atom)
Pasulj
Hitra različica dobrega starega pasulja! Potrebuješ(za dve osebi): pol domače dimljene klobase 4 stroke domačega česna 1 velika doma...
-
Špinača! Odlična zelena zelenjava, bogata z vitamini minerali in antioksidanti. Tokrat v zelo lahki, manj mastni in veganski obliki, v do...
-
Večina pravi, da nima časa doma peči kruha vsak dan. Razumljivo!:) Sledi recept, zaradi katerega ne boste mogli nikoli več reči, da nimate č...
-
Četrtino zamrzovalnika mi zavzema domača blitva, ki jo porežem(ker potem spet naprej raste), blanširam , spakiram in zamrznem. In včasih mal...
Ni komentarjev:
Objavite komentar