Moja najljubša potica! Potratna potica, in res ni dobila tega imena kar tako. Moram priznati, da vzame kar nekaj časa ampak se splača! :)
Veganska, brez glutena, brez slabih maščob in sladkorjev! Odlična za praznično mizo! :)
Potrebuješ (za model za kruh cca 500g):
300g brezglutenske moke za kruh
50g bio kokosovega olja
200ml bio riževega mleka
četrtk kocke kvasa
ščepec soli
1 žlica ruma
orehov nadev:
polovica bio riževe/kokosove smetane
200g domačih orehov
50g bio kokosovega olja
2 žlici bio kokosovega sladkorja
pol skodelice bio riževega mleka
kokosov nadev:
100g bio kokosove moke
polovica bio riževe/kokosove smetane
ščepec bio vanilije
skuti nadev: (veganska skuta)
1 skodelica bio olupljenih mandeljnov
pol skodelice vode
so ene bio limone
1 žlica bio kvasnih kosmičev
1 žlička soli
biskvitni nadev:
1 bio banana
50g bio kokosovega olja
50g bio kokosovega sladkorja
skodelica bio riževega mleka
5 žlic bio riževe moke
3 žlice bio pravega kakava
Priprava:
Par ur pred pripravo namočiš mandlje, da jih lažje olupiš.
Najprej si pripraviš nadeve (razen biskvitnega). Za orehov nadev v kozici stopiš kokosove olje, dodaš sladkor, orehe in riževo mleko. Vse skupaj dobro premešaš v gosto sočno zmes, dodaš še pol smetane in postaviš na stran. Za skutin nadev olupiš namočene mandlje, jih streseš v blender, dodaš sok limone, sol in kvasne kosmiče, ter dobro sesekljaš. Za kokosov nadev dobro premešaš pol smetane, kokosovo moko in ščepec vanilije.
Nato zamesiš testo za potico. V posodo natehtaš moko in narediš jamico. V manjši kozici stopiš kokosovo olje, ter dodaš riževo mleko in vse skupaj segreješ na srednjo temperaturo(primerno za vzhajanje kvasa, torej ne prevročo). Preliješ v jamico, dodaš ščepec kokosovoga sladkorja in četrt kocke kvasa. Ko je kvas vzhajan dodaš še žlico ruma in vse skupaj dobro pregneteš. Pustiš vzhajati 15 minut.
Medtem pripraviš biskvitni nadev. Banano, sladkor in stopljeno kokosovo maslo penasto vmešaš. Dodaš skodelico riževega mleka. V zmes počasi z mešanjem dodajaš suhi sestavini(kakav in riževo moko), ter vse dobro premešaš.
Ko je testo vzhajano ga razvaljaš. Namestiš pekač za kruh in vanj nežno položiš razvaljano testo (del naj ga gleda čez rob, saj ga kasneje rabiš za 'pokriti'. Po testu razporediš nadeve in sicer najprej orehovega, nato skutinega, biskvitnega in na koncu kokosovega(vrstni red lahko seveda spremeniš). Nato na vrhu zaključiš s testom, ki gleda čez rob in pokrito z folijo postaviš vzhajati na toplo za 45 min. Ko je potica vzhajana jo parkrat do dna prebodeš, premažeš z vodo in pečeš 45min na 180°C.
Dobro jo ohladiš, preden zarežeš vanjo.
Misli nase!
Dober tek ti želim!
Nikoletka
Naročite se na:
Objavi komentarje (Atom)
Pasulj
Hitra različica dobrega starega pasulja! Potrebuješ(za dve osebi): pol domače dimljene klobase 4 stroke domačega česna 1 velika doma...
-
Špinača! Odlična zelena zelenjava, bogata z vitamini minerali in antioksidanti. Tokrat v zelo lahki, manj mastni in veganski obliki, v do...
-
Večina pravi, da nima časa doma peči kruha vsak dan. Razumljivo!:) Sledi recept, zaradi katerega ne boste mogli nikoli več reči, da nimate č...
-
Četrtino zamrzovalnika mi zavzema domača blitva, ki jo porežem(ker potem spet naprej raste), blanširam , spakiram in zamrznem. In včasih mal...
Ni komentarjev:
Objavite komentar